Μοσχάρι Στιφάδο με Ντομάτες και Κρεμμυδάκι

Μοσχάρι Στιφάδο με Ντομάτες και Κρεμμυδάκι

Κόβουμε το μοσχάρι σε μεσαία κομμάτια. Σε μια πλατιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.

Υλικά (6 μερίδες):

  • 1 κιλό μοσχαράκι γάλακτος, κομμένο σε μεσαία κομμάτια
  • 1 κιλό μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2-3 κόκκοι μπαχάρι
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 6 μεσαίες ντομάτες, χαραγμένες σε τέσσερα (σταυρός)
  • 1 κουταλιά της σούπας κόκκινο ξύδι
  • 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Αλάτι & πιπέρι
  • 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη

Εκτέλεση (περίπου 2,5 ώρες):

Κόβουμε το μοσχάρι σε μεσαία κομμάτια. Σε μια πλατιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Μόλις το κρέας καραμελώσει, το αφαιρούμε και το τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Στο ίδιο σκεύος, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να «μαραθούν».
Στη συνέχεια, προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη, το ξύδι, το κρασί, τις ντομάτες (που έχουμε χαράξει) και τα μπαχαρικά μας. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και τότε ρίχνουμε το κρέας πίσω στην κατσαρόλα. Σιγομαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 2 ώρες ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει και να τρυπιέται εύκολα με το πιρούνι. Μόλις είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά και ελέγχουμε για αλάτι και πιπέρι σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας. Σερβίρουμε το μοσχάρι με το ζουμί του και μην ξεχάσετε το κόκκινο κρασί στο τραπέζι για το τέλειο συνοδευτικό!

Συμβουλή από τον Κώστα Αποστολάκη:

Έχω δύο χρήσιμα μυστικά για εσάς. Αν αποφασίσετε να ξεφλουδίσετε τις ντομάτες και να προσθέσετε ακόμα 2 ντομάτες, το φαγητό θα έχει περισσότερη σάλτσα, που μπορείτε να αξιοποιήσετε για να συνοδεύσετε άλλες παρασκευές. Επίσης, αν θέλετε να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας, προσθέστε λίγο κύμινο μαζί με τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Αυτό θα προσδώσει στο φαγητό ένα μοναδικό άρωμα και μια ελαφρώς πικάντικη γεύση που θα το απογειώσει!