Καραμελωμένο Χοιρινό Κότσι

Καραμελωμένο Χοιρινό Κότσι

Ανακατεύουμε το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι, το πιπέρι, το σκόρδο, το μέλι και το χυμό λεμονιού και φτιάχνουμε ένα πηχτό μίγμα.

Υλικά (6 μερίδες):

  • 6 κότσια χοιρινά
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα από λεμόνι
  • 1 κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • Χυμό από ένα λεμόνι
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • Πιπέρι

Εκτέλεση (περίπου 3,5 ώρες):

Ανακατεύουμε το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι, το πιπέρι, το σκόρδο, το μέλι και το χυμό λεμονιού και φτιάχνουμε ένα πηχτό μίγμα.
Πιάνουμε το κότσι με το κόκκαλο προς τα κάτω και κάνουμε τρεις βαθιές χαρακιές στο ψαχνό. Σε κάθε τομή βάζουμε το μίγμα μας.
Τυλίγουμε το κάθε κότσι ξεχωριστά πρώτα σε λαδόκολλα και μετά σε αλουμινόχαρτο.
Τα βάζουμε σε ένα μικρό ταψί στη μεσαία σχάρα και τα ψήνουμε στους 200°C για 30 λεπτά. Μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170°C και ψήνουμε για ακόμα δύο ώρες.
Βγάζουμε τα κότσια από το ταψί, τα ξετυλίγουμε προσεκτικά και τα τοποθετούμε ξανά στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο.
Τα αλείφουμε με το υπόλοιπο μείγμα και τα ψήνουμε για 30 λεπτά στους 170°C μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα το ένα δίπλα στο άλλο.
Καλή απόλαυση!

Συμβουλή από τον Κώστα Αποστολάκη:

Αν θέλουμε, μπορούμε να φτιάξουμε επιπλέον μείγμα, προσθέτοντας μια κουταλιά της σούπας πικάντικη μουστάρδα και ένα ποτήρι νερό. Στο μείγμα αυτό, βάζουμε πατάτες κομμένες «κυδωνάτες» και τις ψήνουμε για 60 λεπτά στους 170°C σε ξεχωριστό ταψί παράλληλα με το κρέας. Ετοιμαστείτε για μια πραγματική μάχη στο τραπέζι σας!