Μπεκρή Μεζές Μερακλίδικος

Μπεκρή Μεζές Μερακλίδικος

Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μπέικον με τα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους.

Υλικά (6 μερίδες):

  • 1,5 κιλό χοιρινό κρέας (λαιμός)
  • 5 φέτες μπέικον
  • 2 χωριάτικα λουκάνικα
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 5 φρέσκα μανιτάρια πλευρώτους, ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • Αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση (περίπου 1,5 ώρα):

Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μπέικον με τα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε το χοιρινό κρέας και ανακατεύουμε προσεκτικά, ώστε να το τσιγαρίσουμε καλά από όλες τις πλευρές. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το σκόρδο, το κύμινο και το πιπέρι και σβήνουμε το μείγμα με το λευκό κρασί.
Αφήνουμε το κρασί να εξατμιστεί σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό, αρκεί να καλύψει το κρέας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου μία ώρα. Στο τελευταίο δεκάλεπτο, σοτάρουμε τα λουκάνικα με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα προσθέτουμε στο κρέας. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και αφήνουμε το φαγητό να σιγοψηθεί για ακόμη 10 λεπτά.
Καλή απόλαυση!

Συμβουλή από τον Κώστα Αποστολάκη:

Αν θέλουμε να εντείνουμε τη γεύση του μπεκρή μεζέ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 1,5 ποτήρι κόκκινο κρασί αντί για λευκό, και να προσθέσουμε λίγο πάστα ντομάτας. Το πιάτο θα αποκτήσει μια πιο έντονη, «χειμωνιάτικη» γεύση που θα το κάνει ακόμη πιο απολαυστικό!