
Χοιρινό με Μανιτάρια και Χυμό Πορτοκάλι
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια πλατιά κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με τα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Υλικά (8 μερίδες):
- 2 κιλά χοιρινό λαιμό, κομμένο σε μπουκιές
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1 κουταλάκι μέλι
- ½ κιλό φρέσκα ψιλοκομμένα μανιτάρια
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- ½ λίτρο χυμό πορτοκάλι
- Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση (περίπου 1,5 ώρα):
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια πλατιά κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με τα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν καλά. Προσθέτουμε το χοιρινό και αφήνουμε το μείγμα να καραμελώσει σε μέτρια φωτιά. Σβήνουμε με το χυμό πορτοκάλι και μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε αργά και σταθερά.
Όταν δούμε ότι το υγρό αρχίζει να εξατμίζεται, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό για να καλύψουμε το κρέας και το αφήνουμε να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά για περίπου μία ώρα με κλειστό καπάκι. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, ελέγχουμε και προσθέτουμε επιπλέον νερό αν χρειαστεί. Όταν το κρέας μαλακώσει και τρυπιέται εύκολα με το πιρούνι, είναι έτοιμο. Αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για 15 περίπου λεπτά πριν το σερβίρουμε με λευκό κρασί.
Καλή απόλαυση!
Συμβουλή από τον Κώστα Αποστολάκη:
Αν προσθέσετε λίγο επιπλέον νερό, μπορείτε να κρατήσετε λίγο από το ζωμό σε ένα μπολ. Τηγανίστε πατάτες κομμένες σε στρογγυλές φέτες και μόλις τις βγάλετε στο τραπέζι, περιχύστε τις με το ζωμό από το χοιρινό και προσθέστε από πάνω λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι. Ποτέ δεν περισσεύει καμία πατάτα από το τραπέζι!