
Χοιρινό Ριγανάτο με Κρεμμύδια
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε μισό από το ελαιόλαδο και καραμελώνουμε το χοιρινό, φροντίζοντας να το γυρίζουμε συνεχώς για να αποκτήσει μια ωραία κρούστα από όλες τις πλευρές.
Υλικά (6 μερίδες):
- 1,5 κιλό χοιρινό, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
- 2 κιλά κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες
- ½ κιλό λευκό κρασί
- 1 φρέσκος κύβος λαχανικών για ζωμό
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
- Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση (περίπου 2,5 ώρες):
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε μισό από το ελαιόλαδο και καραμελώνουμε το χοιρινό, φροντίζοντας να το γυρίζουμε συνεχώς για να αποκτήσει μια ωραία κρούστα από όλες τις πλευρές. Στο μεταξύ, σε μια άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Όταν τα κρεμμύδια καραμελώσουν και μαλακώσουν, ρίχνουμε μέσα το χοιρινό και το λευκό κρασί.
Ψήνουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να εξατμιστεί το κρασί και τα υγρά να απορροφηθούν εντελώς. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ζωμό από τον κύβο λαχανικών, αφού τον αραιώσουμε με περίπου 1 λίτρο ζεστό νερό. Μειώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 2 ώρες, ή μέχρι το χοιρινό να μαλακώσει καλά.
Όταν το κρέας είναι έτοιμο και τρυφερό, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και την ρίγανη. Ανακατεύουμε και το φαγητό μας είναι έτοιμο να σερβιριστεί!
Καλή σας απόλαυση!
Συμβουλή από τον Κώστα Αποστολάκη:
Για να συνοδεύσετε το χοιρινό ριγανάτο, σερβίρετε με μια φρέσκια χωριάτικη σαλάτα, τηγανητές πατάτες και ένα ποτήρι δροσερό λευκό κρασί. Αν θέλετε, κρατήστε λίγο από το καραμελωμένο κρεμμύδι και ανακατέψτε το με λίγο κοκκινοπίπερο και γιαούρτι. Αλείψτε το μείγμα σε φέτες ζεστό ψωμί και οι καλεσμένοι σας θα ενθουσιαστούν!