Παραδοσιακό Κρητικό Αρνάκι Φρικασέ

Παραδοσιακό Κρητικό Αρνάκι Φρικασέ

Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το σκεύος χωρίς λάδι και τοποθετούμε το κομμένο αρνάκι. Θωρακίζουμε το κρέας καλά, φροντίζοντας να ροδίσει από όλες τις πλευρές.

Υλικά (6 μερίδες):

  • 1,5 κιλό αρνί, κομμένο σε μεσαία κομμάτια
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 2 μεγάλα μαρούλια, χοντροκομμένα
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 αυγό
  • 3 λεμόνια
  • Αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση (περίπου 1 ώρα):

Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το σκεύος χωρίς λάδι και τοποθετούμε το κομμένο αρνάκι. Θωρακίζουμε το κρέας καλά, φροντίζοντας να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ανακατεύοντας μέχρι να καραμελώσει και να βγάλει τα αρώματά του. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το πιπέρι και 2 ποτήρια νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κρέας να σιγομαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
Αφού το κρέας έχει μαλακώσει, προσθέτουμε το αλάτι, μισό ποτήρι νερό και τα μαρούλια, συνεχίζοντας το μαγείρεμα για περίπου 20 λεπτά. Τα μαρούλια πρέπει να παραμείνουν τραγανά και να μην διαλυθούν τελείως! Στο τέλος, θα πρέπει να έχει μείνει περίπου 1 ποτήρι από το ζουμί του φρικασέ. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προχωρούμε στην προετοιμασία του αυγολέμονου. Χτυπάμε καλά τα αυγά μαζί με τον χυμό των λεμονιών και, σταδιακά, προσθέτουμε λίγο από το ζουμί της κατσαρόλας, μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μίγμα. Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε απαλά, ώστε το μίγμα να πάει παντού και να δέσει με το φρικασέ. Το παραδοσιακό κρητικό αρνάκι φρικασέ είναι έτοιμο να σερβιριστεί!

Συμβουλή από τον Κώστα Αποστολάκη:

Για μια πιο "Κρητική" εκδοχή του πιάτου, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα μαρούλια με βρασμένο σταμναγκάθι. Θα προσφέρει μια ιδιαίτερη γεύση και θα δώσει στο φαγητό σας μια ξεχωριστή κρητική πινελιά!